


Szybkie bułeczki bez drożdży
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
150 ml mleka
40 gram masła
2 jajka do ciasta
1 jajko do posmarowania z wierzchu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.
3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.
4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.
5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.
6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.
Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: