Więcej zszywek z tablicy

domowy wyrób wędlin

Rillettes de porc

1 kg wie...
Szynka z indyka
Salceson domowy
Pieczona karkówka w sosie m...
Domowa szynka z szynkowara ...
GĘSI PASZTET
2200 g mięsa z...
Galantyna z kurczaka z szyn...
biała kiełbasa
domowy schab na kanapki
Sch...
kiełbasa w słoiku czyli dom...
Mielonka turystyczna ze sło...
boczek z szynkowara
 składn...
Schab z pończochy suszony
W...
Paprykowa kiełbasa słoikowa...
Szynka cebulowa na kanapki ...
Szynka pieczona w niskiej t...
Świąteczna szynka pieczona ...
piersi kurczaka pieczone w ...
Noworoczna golonka na zimno...
schab z pończochy
BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z...
SCHAB GOTOWANY

Składniki:
...
szynka gotowana

Więcej zszywek ze źródła

kasia-gotuje.pl

rolada szpinakowa z łososiem domowe Schab z pończochy suszony
W... Paprykowa kiełbasa słoikowa... Szynka cebulowa na kanapki ... ciasto z gruszkami czekoladowe smoothie z awok... Zapiekany gulasz piwny. Prz... Roladki z bakłażana
Anita205

Anita205

Dodane 18.01 o 10:31 z

kasia-gotuje.pl

Obserwuj

Szynka cebulowa na kanapki - Kasia Gotuje Blog - Moja

pasja - Gotowanie

900g szynki wieprzowej
14g soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
można też użyć gotowej przyprawy


Połowę mięsa kroimy w kostkę 2 x 2 cm, resztę mięsa drobno mielimy. W misce mieszamy pokrojone i zmielone mięso, sól i pieprz. Jeśli chcesz uzyskać różową szyneczkę to zamiast zwykłej soli dodaj peklosoli. Mi naturalny, szary kolor nie przeszkadza, więc dodaje zwykłą sól.

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, miksujemy blenderem tak długo, aż powstanie gęsta pasta, dodajmy słodką paprykę.

Z mięsa formujemy kulkę, którą dookoła smarujemy dość grubo pastą cebulową.

Kulkę przekładamy do szynkowaru, zamykamy sprężynę i wstawiamy do garnka z wodą, która będzie sięgała do 3/4 wysokości szynkowaru. Gotujemy na bardzo małym ogniu 60 minut od momentu, gdy w wodzie pojawią się małe bąbelki. Można sprawdzić za pomocą termometru, temperatura powinna być powyżej 75 *C

Szynkę można też zrobić w słoiku, nie będzie co prawda tak mocno sprasowana jak w szynkowarze, ale na pewno równie smaczna. Wtedy słoiki napełniamy do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez godzinę od momentu, aż woda się zagotuje.

Polubili: Kluko olka29101996
Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły Kuchnia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: