Szynka duszona w sosie marchewkowym Składniki: kilka
plastrów surowej szynki wieprzowej 1 cebula 1 pietruszka 2 spore marchewki gałązka lubczyku 2 gałązki tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego 0,5 łyżeczki musztardy ziołowej 1 do 1,5 szklanki wody sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso oprószam solą, pieprzem i mąką, i obsmażam na rozgrzanym oleju, by się zrumieniło z obu stron. Mięso zdejmuję z patelni, przekładam do rondla, dodaję przekrojone na pół marchewki i pietruszkę, dokładam po gałązce tymianku i lubczyku, zalewam wodą i duszę na małym ogniu. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, smażę ją do lekkiego zrumienienia i również przekładam do rondla. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem, i duszę wszystko do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z rondla (usuwam również wygotowane gałązki lubczyku i tymianku), a resztę miksuję, by uzyskać gładki sos. Przekładam mięso z powrotem, dodaję musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drugą gałązkę tymianku i sos sojowy. Duszę 10-15 minut, na koniec jeszcze raz doprawiam do smaku.
Użytkownicy także przypinają:
karolinakor
jadłabym:)