Taratuszki
1,5 szklanki kefiru (albo zsiadłego mleka).
• 1 jajko
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki roztopionego masła/oleju
• 0,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki sody
• mąki 3-4 szklanki (jeżeli ciasto przylepia się do rąk, dosypać jeszcze)
• torebeczka cukru waniliowego albo 1 łyżka koniaku
Zagnieść miękkie ciasto (ale żeby nie przylepiało się do rąk) /można w maszynie - cykl wyrabianie makaronu/, nakryć i zostawić na około 30 minut.
Następnie posypać stół mąką, podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować na prostokąt /warstwa nie cieńsza niż 1 centymetr/.
Pokroić warstwy na nieduże prostokąty/5x10/, na środku przeciąć otwór i przez otwór przełożyć ciasto jak chrust.
Piec z 2 stron na patelni w dużej ilości rozgrzanego oleju. Przy pieczeniu taratuszki powinny „nadąć się”.
Użytkownicy także przypinają:
konto-usunięte
Przepis, prosty a tak efektowny Pychotki