TARTA CZEKOLADOWA Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY I Z
MALINAMI Składniki na spód: 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe) 50 g mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej 50 g masła, roztopionego 350 g malin Wszystkie składniki (oprócz malin) włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej. Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 5 cm (forma jest wysoka, można więc wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej boki ciasteczkami do 3,5 cm wysokości). Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, lekko uklepać i wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, dość blisko od siebie - ale nie ściśle, grzbietami do góry. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia. Składniki na mus z mlecznej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g mlecznej czekolady, posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 2 łyżki likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. 180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej lecz powinien pozostać płynny. W misie miksera ubić resztę śmietany kremówki, na sztywno. Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia. Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na spód tarty i na maliny. Schodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia tartę wyjąć z formy, podawać z dodatkowymi malinami na wierzchu. Przechowywać w lodówce.
Użytkownicy także przypinają: