Więcej zszywek z tablicy

smakołyki

Chlebek z kurczakiem i sose...
tort
śliczny!
minionki
Domowy przepis na pyszny ba...
Jeżeli lubicie batona Bount...
Nachosy! przepis 

Składnik...
TARTA LIMONKOWA przepis

ci...
Rolada z ciasta francuskieg...
DIY: domowe żelki, obrazek ...
Ananas
czekolada na zimne i deszcz...
bajeczny talerz
kolorowy deser
donia0506

donia0506

Dodane 1.10 o 13:16
Obserwuj
TARTA LIMONKOWA przepis

ciasto:

200g mąki
60g cukru pudru
100g masła, w temp. pokojowej
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

krem:

300g serka mascarpone
sok i skórka z 3 limonek
3 jajka
150g cukru
225ml śmietanki kremówki 30%
10g cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Wysoką formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.

*na 4 cm, ewentualnie tortownica albo większa forma na tartę.

Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.

Na podpieczony spodu przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

TARTA LIMONKOWA przepis


ciasto:

200g mąki
60g cukru pudru
100g masła, w temp. pokojowej
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

krem:

300g serka mascarpone
sok i skórka z 3 limonek
3 jajka
150g cukru
225ml śmietanki kremówki 30%
10g cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

Wysoką formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.

*na 4 cm, ewentualnie tortownica albo większa forma na tartę.

Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.

Na podpieczony spodu przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Zszywka przypięta także na tablicach:

pyszności&słodkości

Jedzonko :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: