Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Zdrowe kulki mocy z komosą ...
Pierniczki na Boże Narodzenie
Bounty
Składniki •	Ciasto na naleś...
Placuszki na maślance z ser...
Bardzo puszyste bułeczki Sk...
Kotlety ziemniaczane w waflu
Pampuchy Składniki: ok. 0.5...
Czosnkowe mini bagietki Zac...
Sernik obłędnie kokosowy Sk...
Słodkie bułeczki z bitą śmi...
Tarta Składniki na kruchy s...
Szyszkowa dama
Ciasto śmietankowe z toffi ...
Lody z jogurtu greckiego (b...
Składniki: 2 x po 1,5 kg sc...
Chleb z chrupiącą skórką 1 ...
Markizy z płatkami owsianym...
Sałatka z kurczakiem i anan...
Paluchy wiedźmy na Hallowee...
Bajgle pizzowe, czyli pizza...
Domowe ciasto Milky Way bez...
Mercedes wśród serników – p...
Ciasto toffi – bez pieczenia
Tarta malinowa bez pieczeni...
Snickers bez pieczenia masa...
hateORlove

hateORlove od kawka1

Dodane 28.03 o 23:16
Obserwuj
Tarta Składniki na kruchy spód: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 - 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi: 300 g orzechów laskowych 180 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 50 g masła 45 ml śmietany kremowki 36% Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia. Składniki na czekoladowe ganache: 3/4 szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodówce, do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Tarta Składniki na kruchy spód: 160 g mąki pszennej

30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 - 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi: 300 g orzechów laskowych 180 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 50 g masła 45 ml śmietany kremowki 36% Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia. Składniki na czekoladowe ganache: 3/4 szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodówce, do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły pyszności JEDZONKO pyszności +28 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: