Tarta truskawkowa z budyniem...
Pychota :) Składniki (forma 13×36 cm): truskawki, liście świeżej mięty do ozdoby. Ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 2 łyżki jogurtu greckiego, szczypta soli. Budyń waniliowy: 300 ml mleka, 3 żółtek, 50 g drobnego cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, 20 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego. Polecam przygotować domowy budyń waniliowy, ale jeżeli nie macie chęci, czy cierpliwości, możecie zastąpić go zwykłym budyniem waniliowym czy śmietankowym z torebki. Przygotowanie: Truskawki i listki mięty opłucz i osusz. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30 minut. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudź. Budyń: Cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy umieść w garnku. Dodaj żółtka masło i mleko, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na lekkim ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. Gdy masa zgęstnieje, energicznie mieszając zagotuj budyń. Masę budyniową przelej na ostudzone ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż truskawki przepołowione na pół. Aby tarta truskawkowa z budyniem wyglądała dłużej świeżo, polecam owoce i budyń posmarować rozpuszczona galaretką cytrynową albo żelatyną.
Polubili:
Activiadora
Użytkownicy także przypinają:
kiin2
rozumiem ze tylko mi ciasto wyszlo za twarde a budyń nie zgęstniał odpowiednio?...
Skysnooky
Wyszło prze-py-szne! dzięki !
kmacura
zrobione :) pyszna wyszła, u mnie z truskawkami i jagodami
Dreams_and_Me
Zrobiłam pyszne! Ale dodalam jeszcze maliny
illonka
wyglada pysznie