Więcej zszywek ze źródła

zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

wytrawne naleśniki ze szpin... Wytrawne naleśniki ze szpin... Wytrawne naleśniki. Szpinak... omlet kokosowy #1 Domowe pureé z dyni Sernik waniliowy, z karmelo... Tarta z musem malinowym Muffiny bananowo – karmelow... Tarta z owocami lata
/przep...

Tarta z musem malinowym

(na tartę o średnicy 26 cm
Przepis na mus malinowy - od Marthy Steward)


Na kruchy spód:

150 g mąki pszennej
100 g niesolonego masła
60 g cukru
1 łyżka bardzo zimnej wody


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (zrobiłam to w kilka sekund w food processorze). Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi.

Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.

Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok 25 - 30 minut, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona.


W międzyczasie przygotowujemy mus malinowy.


Mus malinowy:

500 ml śmietanki kremówki (30% albo 36% tłuszczu), schłodzonej
jedna łubianka świeżych malin
6 łyżek cukru
2 i 1/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny


Maliny miksujemy na pure, przecieramy mus przez sito (tak aby na sicie zostały same, maksymalnie suche pestki). Ja robię to od razu do garnuszka w którym będę podgrzewać mus.
Żelatynę łączymy w małej miseczce z sokiem z cytryny, starannie mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, aż napęcznieje.

Przetarty mus z malin podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier, a kiedy mus zacznie lekko bulgotać, żelatynę z cytryną. Mieszamy aż żelatyna i cukier zupełnie się rozpuszczą, ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia na ok 20 min ( w chwili łączenia malin ze śmietanką, mus nie może być gorący!).
(Uwaga, skosztujcie malin zanim ściągniecie je z ognia, jeśli owoce nie były wystarczająco słodkie, może trzeba będzie dodać więcej cukru - jak lubicie)

W dużej misce ubijamy na sztywno śmietankę z dwoma łyżkami cukru.
Łączymy ubitą śmietanę z przestudzonym przecierem malinowym, mieszamy starannie od dna gumową szpatułką.

Wylewamy mus na wystudzony kruchy spód. Wyrównujemy wierch, wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mus malinowy się zetnie.


Smacznego!

Polubili: iwka33
Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzonko i kawusia kulinarna - na słodko Kuchnia Ciasta +10 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: