Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

tarta ze szpinakiem i mozza...
snikers bez pieczenia
Skład...
Czosnkowy kurczak w chipsac...
Marlenka według przepisu ze...
Z serii: co z tą kuwetą?
:)
pajonk

pajonk od aniadalmata5

Dodane 4.05 o 19:03
Obserwuj
tarta ze szpinakiem i mozzarella
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
½ łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

Wypełnienie:
400 g mrożonego szpinaku
300 g piersi z kurczaka
2 łyżki masła
4 jajka
250 g sera feta
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki imbiru
sól i pieprz

Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w temperaturze 180C.

Kurczaka pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.

Fetę pokroić z kostkę.

Szpinak wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać roztrzepane...

tarta ze szpinakiem i mozzarella

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
½ łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

Wypełnienie:
400 g mrożonego szpinaku
300 g piersi z kurczaka
2 łyżki masła
4 jajka
250 g sera feta
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki imbiru
sól i pieprz

Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w temperaturze 180C.

Kurczaka pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.

Fetę pokroić z kostkę.

Szpinak wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać roztrzepane...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy Pomysły Ulubione pysznosci +8 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: