Tartaletki z rabarbarem
płat ciasta francuskiego ( może być mrożone i mogą być też prostokąty)
dwie średnie łodygi rabarbaru
brązowy cukier
kilka cukierków 'krówek'
roztrzepane jajko do posmarowani
cukier puder, do oprószenia
Przygotowanie:
Jeżeli używamy mrożonego ciast francuskiego należy je wyjąć kilka godzin wcześniej, aby powoli rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kwadraty (u mnie akurat wyszły prostokąty). Jeden kwadrat pociąć na cienkie paski, brzegi każdego kawałka ciasta posmarować wodą i przykleić pasek z każdej strony, tak aby w środku powstały takie „okienka”.
Rabarbar pokroić w kostkę (nie musimy go obierać) i zanurzać kolejno w brązowym cukrze, tak aby ten go oblepił. Następnie układać go w okienkach ciastek. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 18-20 minut.
Krówki rozpuścić w rondelku (ewentualnie z łyżką mleka, aby masa nie była zbyt twarda) i masą polać ciastka. Kiedy wystygną oprószyć cukrem pudrem.
Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasteczka
Użytkownicy także przypinają: