To ciasto jest genialne, samo dzieli się na dwie warstwy,
a zapach unoszący się przy pieczeniu sprawia, że nie w sposób przejść obojętnie. Potrzebujesz: 150 g mąki 150 g margaryny 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 cytrynę 600 ml mleka cukru pudru do posypania Przygotowanie: Stop margarynę, a następie wystudź. Rozdziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie dodaj margarynę i cukier puder. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodaj mleko. Na koniec ostrożnie wsypuj przesianą mąkę. Białka ubij na sztywna pianę, dodaj sok z cytryny i można według uznania dodać skórkę z cytryny startą na tarce. Teraz połącz masy stopniowo dodając białka do żółtek. Przełóż całość do formy (składniki zmieszczą się idealnie w formie 17×27 cm). Pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W ten sposób ciasto samo rozdzieli się na dwie warstwy.
Ice_Marta
Dzisiaj robię, zobaczymy co mi wyjdzie? :-)
darunia484
Mi coś nie wyszło:( nie mam dwóch warstw, ale w smaku dobre. macie rację budyniowate
Ewelcia90
robiłam wczoraj. całkiem dobre. wygląda jak sernik i trochę tak smakuje
Fashionistka022
Jakoś nie wierzę , że to się rozwarstwi i to jeszcze tak jak na zdjęciu. Ale może spróbuje: )
MaJe_CzKa222
aniqa18, smakowało?
aniqa18
Wątpiłam w te 2 warstwy , ale wyszły :) troszkę przypomina nawet sernik .
MaJe_CzKa222
anetaRaCzynSka14, jeszcze nie robiłam , ale możesz spróbować .
anetaRaCzYnSka14
Ciekawe czy dobre???
MaJe_CzKa222
ani9588, taki " ala sernik" tylko , że bez sera.
ani9588
Coś jak sernik ?
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.