Życie oraz twórczość Mikołaja Reja z Nagłowic.


gosza_k

gosza_k od sylwia2137

Dodane 6.10 o 11:05
Obserwuj

Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

Składniki (w przybliżeniu 16 porcji ) Masa makowa:( można zastąpić gotową masą makową) 150 g maku 100 g cukru 25 g miodu 15 g masła Składniki: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % tł. 1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki rumu 50 g orzechów włoskich 1 opak. biszkoptów podłużnych Do dekoracji: 100 g migdałów (płatków) Sposób przygotowania: Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko ją miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i krótko miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać. 2Dekorowanie: Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi. Dr. Oetker życzy powodzenia w przygotowaniu przepisu " Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną "!

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: