bettypasja

bettypasja

Dodane 23.07 o 21:08
Obserwuj
Tort beza Pavlowa 

Składniki na dwie bezy: 	7 białek 	1,5 szklanki (250ml.) drobnego cukru 	3 łyżki cukru trzcinowego 	Szczypta soli Składniki na krem: 	Serek mascarpone 250g z lodówki 	Śmietana 36 % 400 ml. z lodówki 	3 łyżki cukru pudru 	Śmietan fix Owoce do dekoracji : 	250 g. borówek 	250 g. malin mogą być inne owoce sezonowe. Wykonanie bezy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować dwie duże blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Narysować na każdej z nich okrąg o średnicy ok 20 cm. (ja odrysowałam duży talerz) Do misy wlać białka i ubijając pianę stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, dodać szczyptę soli i ciemny cukier, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować jedną rozsmarować na płasko (spód) a drugiej szpatułką "podnieść" boki (góra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i suszyć przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C i piec (suszyć) bezę przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i leciutko uchylić drzwiczki. Z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika zostawić bezy do całkowitego wysuszenia. (Ja piekłam wieczorem i zostawiłam na noc) Wykonanie krem: Śmietanę wlać do misy i ubijać na sztywno ,wtedy dodać śmietan fix i cukier puder. Na końcu ubijania stopniowo po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone. Połowę kremu rozsmarować na (płaskiej) spodniej bezie ,przykryć drugą bezą i na nią nałożyć drugą częścią kremu. Udekorować owocami. Rady: 	Pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika przed całkowitym wysuszeniem bo bezy OPADNĄ! 	Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem! Wtedy bezy będą chrupiące. Smacznego :)

Tort beza Pavlowa


Składniki na dwie bezy: 7 białek 1,5 szklanki (250ml.) drobnego cukru 3 łyżki cukru trzcinowego Szczypta soli Składniki na krem: Serek mascarpone 250g z lodówki Śmietana 36 % 400 ml. z lodówki 3 łyżki cukru pudru Śmietan fix Owoce do dekoracji : 250 g. borówek 250 g. malin mogą być inne owoce sezonowe. Wykonanie bezy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować dwie duże blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Narysować na każdej z nich okrąg o średnicy ok 20 cm. (ja odrysowałam duży talerz) Do misy wlać białka i ubijając pianę stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, dodać szczyptę soli i ciemny cukier, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować jedną rozsmarować na płasko (spód) a drugiej szpatułką "podnieść" boki (góra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i suszyć przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C i piec (suszyć) bezę przez 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i leciutko uchylić drzwiczki. Z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika zostawić bezy do całkowitego wysuszenia. (Ja piekłam wieczorem i zostawiłam na noc) Wykonanie krem: Śmietanę wlać do misy i ubijać na sztywno ,wtedy dodać śmietan fix i cukier puder. Na końcu ubijania stopniowo po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone. Połowę kremu rozsmarować na (płaskiej) spodniej bezie ,przykryć drugą bezą i na nią nałożyć drugą częścią kremu. Udekorować owocami. Rady: Pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika przed całkowitym wysuszeniem bo bezy OPADNĄ! Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem! Wtedy bezy będą chrupiące. Smacznego :)

Polubili: Liw
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: