Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZA...
Sernik straciatella bez pie...
Jajka zapiekane w tostach z...
Filety z kurczaka zapiekane...
  



Truskawkowy Szał:

S...
wystrój :)
Sernik malinowy

Receptura:...
Piankowiec - pychota ♥
Węgierski gulasz z kaszą gr...
Ryżowa zapiekanka z kurczak...
Sałatka meksykańska przepis...
Zapiekanka gyros
Jest to na...
Pomarańczowe uderzenie

Pot...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
Przepis znaleziony na inter...
...
taka mała pomoc kuchenna
Koktajl z ananasem na dwa r...
Dodaj do swojej kolekcji Lu...
Odprężający drink bezalkoho...
Ciasto prince polo
PROZIAKI
Składniki:
50 dag ...
Jajka na pomidorach :)
Naleśniki zapiekane z kurcz...
Polonezy 

SKŁADNIKI: *40 d...
Kolorowe szaszłyki z sosem ...
Obserwuj profil
AniaZmora

AniaZmora

Dodane 21.09 o 12:04
 2640
Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
doma242
radzia73
Lechita
elizka663
tajemnicz95
_justyna_
anusiek20
love_swim
aanecialol
kassia4
Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY