Czy w rodzinie potrzebny jest autorytet?


Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

6 sposobów
ćwieki tak czy nie ?
:))
.:)
Top 15 życiowych pomysłów
palenisko
Grubsze, dłuższe i szybciej...
...
kostka brukowa domowej roboty
...
...
TORT BEZOWY Z ORZECHAMI LAS...
eyeliner - różne propozycje :)
dekoracje na haloween
Spódnica
Hamburger inaczej
Zielone naleśniki- do zwykł...
galaretkańcza
hello kitty
Do jasnego piwa użyłam gala...
wow
pomocne :) pomysłowa babcia :D
do zrobienia :)
kto namaluje takie coś?
stawik
#142
mad1020

mad1020 od Andziapaj

Dodane 10.10 o 23:18
Obserwuj

TORT BEZOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I CZEKOLADĄ


Składniki na 4 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
130 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.
Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).
Krem z wiórkami czekolady:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
nasionka z 1 laski wanilii
3 - 4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzieli

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: