Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

Gofry kojarzą mi się przede...
Mmm cudne deserki <3
żelki
Owoce
Kolorowe szaszłyki
Mini wrapy
Owocowe drinki
Lody
Omlety trochę inaczej...
Przepis
placek z wiórkami n...
Kolorowo= zdrowo :D
Czekoladowa żabka :)
Tyyyle pyszności :D
BUTTERBEER / KREMOWE PIWO

...
Lody z jagodamiii :)
tort czekoladowo miętowy
Sk...
Fioletowy tort
Składniki:
100 g herbatnikó...
Zielony, pyszny drink o lek...
Dietetyczne ciasto z malina...
deserek :)
"Przepis jest prosty -...
Babeczkowy paw
Owocowy deser
Niebiański deser
Pudding z nutellą

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w... Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki

tort czekoladowo miętowy

Składniki na blaty czekoladowe:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.

3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

Krem miętowy:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
od...

Zszywka przypięta także na tablicach:
GRZECHU WARTE Omnomnom :3 Smakołyki Ulubione +189 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

nati34

Super

 |  7.09 o 23:07  

shawtypl

Robiłam go :) Wszystkim smakował :))

 |  29.08 o 11:21  

LisekAniek

Nasączenie tortu: 1/4 szklanki likieru miętowego 1/3 szklanki zaparzonej świeżej mięty lub herbaty miętowej, schłodzonej Wymieszać. Blaty czekoladowe nie są suche więc można zastosować połowę jego ilości. Wykonanie Jeden z blatów czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat czekolady, naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim blatem. Naponczować. Pozostałym kremem miętowym posmarować boki tortu. Schłodzić. Wierzch tortu udekorować polewą z poniższego przepisu. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Polewa z czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 40 g masła Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Smacznego :-).

 |  29.08 o 0:14  

LisekAniek

Krem miętowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku) odrobina zielonego barwnika w żelu/paście W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt miętowy (około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować.

 |  29.08 o 0:14  

rillax

Czy w tym przepisie jest jeszcze coś o tym jak ten krem przygotować? Nie wiem jak to rozwinąć u mnie kończy się na od.. Jeśli chodzi o sam przepis to wygląda wspaniale i na pewno spróbuję wykonać ;)

 |  28.08 o 23:10  

teczowapani

tylko żeby kogoś nie podkusiło użyć mięty z ogródka:) ja ostatnio zrobiłam sernik... nie chciało mi się pędzić do marketu po aromat czy likier miętowy, a miałam chęć na miętowy i już więc skorzystałam z mięty z ogródka. i sernik miał smak zielska i chwastów, a nie powalająco-boski miętowy...;)

 |  28.08 o 18:26  

Aiko123445

nie źle wygląda

 |  28.08 o 17:16  

wnuczka2002k

ojej pycha

 |  28.08 o 14:02  

Zuza_18

Wygląda bardzo smacznie *.*

 |  28.08 o 0:22  

saritta12

to jest serio pyszne dostałam taki od cioci uwielbiam to <3

3  |  26.08 o 14:51  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: