Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 16.05 o 17:32
 2274
TORT LODOWY JOGURTOWO-KARMELOWY

SKŁADNIKI

 16 - 20 PORCJI
LODY JOGURTOWE:
2 kg jogurtu greckiego
300 ml śmietanki kremówki 30%
400 ml mleka kokosowego
9 żółtek (w temp. pokojowej)
250 g cukru (najlepiej drobnego)
SPÓD:
150 g orzechów laskowych (posiekanych lub rozdrobnionych w melakserze i lekko zrumienionych - można kupić gotowe)
80 g cukru pudru
20 g mąki pszennej
4 białka
50 g cukru
SOS KARMELOWY:
100 ml wody
200 g cukru
200 g śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE

LODY JOGURTOWE:
Jogurt wyłożyć na duże sitko wyłożone kawałkiem gazy metrowej, sitko zawiesić na misce (widać to na zdjęciach przy TYM PRZEPISIE NA TORT). Wstawić do lodówki na 1 noc do odsączenia z wody. W międzyczasie można 2-3 razy masę przemieszać (szczególnie na początku gdy jogurtu jest jeszcze dużo). W międzyczasie można przygotować sos karmelowy i spód.
Następnego dnia dokończyć przygotowanie lodów. W garnku zagotować śmietankę kremówkę z mlekiem kokosowym. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem (minimum 8-9 minut) na gęstą i jasną masę. Jeśli podczas miksowania wodzimy, że cukier nie chce się rozpuścić, wówczas możemy dodać około 2-3 łyżki gorącej kremówki cały czas ubijając żółtka. 
Do ubitych żółtek wlać gorącą śmietankę i zmiksować do połączenia się składników. Następnie wlać masę z powrotem do garnka i cały czas mieszając (!) podgrzewać masę na małym ogniu przez około 4 minuty (masa trochę zgęstnieje, ale nie może się ściąć!). Masę przelać do miski. Dodać odsączony jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Ostudzić i schłodzić w lodówce (ok. 2 godziny), następnie przełożyć do maszyny do lodów i nastawić program. Gotową masę lodową przełożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Mamy otrzymać mocno schłodzoną, ale jeszcze dość plastyczną masę lodową.
SOS KARMELOWY:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cały cukier się rozpuści. Wówczas ustawić średnio mały ogień i gotować syrop bez mieszania przez około 4-5 minut aż biały syrop zamieni się w brązowy (uważać, syrop będzie bardzo gorący). Wtedy wlać ostrożnie kremówkę (uwaga, będzie pryskać) cały czas energicznie mieszając. Odstawić z ognia i ostudzić.

SPÓD:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać orzechy (łyżkę można zostawić na wierzch) z cukrem pudrem i mąką pszenną, odstawić. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę połączyć łyżką z ...

TORT LODOWY JOGURTOWO-KARMELOWY

SKŁADNIKI

16 - 20 PORCJI
LODY JOGURTOWE:
2 kg jogurtu greckiego
300 ml śmietanki kremówki 30%
400 ml mleka kokosowego
9 żółtek (w temp. pokojowej)
250 g cukru (najlepiej drobnego)
SPÓD:
150 g orzechów laskowych (posiekanych lub rozdrobnionych w melakserze i lekko zrumienionych - można kupić gotowe)
80 g cukru pudru
20 g mąki pszennej
4 białka
50 g cukru
SOS KARMELOWY:
100 ml wody
200 g cukru
200 g śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE

LODY JOGURTOWE:
Jogurt wyłożyć na duże sitko wyłożone kawałkiem gazy metrowej, sitko zawiesić na misce (widać to na zdjęciach przy TYM PRZEPISIE NA TORT). Wstawić do lodówki na 1 noc do odsączenia z wody. W międzyczasie można 2-3 razy masę przemieszać (szczególnie na początku gdy jogurtu jest jeszcze dużo). W międzyczasie można przygotować sos karmelowy i spód.
Następnego dnia dokończyć przygotowanie lodów. W garnku zagotować śmietankę kremówkę z mlekiem kokosowym. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem (minimum 8-9 minut) na gęstą i jasną masę. Jeśli podczas miksowania wodzimy, że cukier nie chce się rozpuścić, wówczas możemy dodać około 2-3 łyżki gorącej kremówki cały czas ubijając żółtka.
Do ubitych żółtek wlać gorącą śmietankę i zmiksować do połączenia się składników. Następnie wlać masę z powrotem do garnka i cały czas mieszając (!) podgrzewać masę na małym ogniu przez około 4 minuty (masa trochę zgęstnieje, ale nie może się ściąć!). Masę przelać do miski. Dodać odsączony jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Ostudzić i schłodzić w lodówce (ok. 2 godziny), następnie przełożyć do maszyny do lodów i nastawić program. Gotową masę lodową przełożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Mamy otrzymać mocno schłodzoną, ale jeszcze dość plastyczną masę lodową.
SOS KARMELOWY:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cały cukier się rozpuści. Wówczas ustawić średnio mały ogień i gotować syrop bez mieszania przez około 4-5 minut aż biały syrop zamieni się w brązowy (uważać, syrop będzie bardzo gorący). Wtedy wlać ostrożnie kremówkę (uwaga, będzie pryskać) cały czas energicznie mieszając. Odstawić z ognia i ostudzić.

SPÓD:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać orzechy (łyżkę można zostawić na wierzch) z cukrem pudrem i mąką pszenną, odstawić. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę połączyć łyżką z ...

wiki930

C.D. Pianę połączyć łyżką z mieszanką orzechów. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jeśli beza trochę nie opadnie można ją uklepać. Ostudzić. UŁOŻENIE TORTU: Połowę masy lodowej wyłożyć na spód. Polać połową syropu karmelowego, wyłożyć resztę masy i polać resztą syropu. Można posypać orzeszkami. Wstawić do zamrażarki na całą noc. Jeśli tort będzie stał całą noc, przed podaniem warto go przełożyć na około 20 minut do lodówki aby łatwiej się kroił. Smacznego:)

16.05 o 17:33    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Windspeed
Gogo
mnbvcxz19
karolinn1913
nikos_cola
domiczka
Lothmel
agaweg1
LilleLoe
sylwiag239

oraz 59 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY