Więcej zszywek z tablicy

torty

Tort jogurtowo biszkoptowy ...
***
Tort Malinowa Rozkosz
 Skła...
torcik anielski z fiołkami
...
tort makowy z kremem ajerko...
choinka z wafelków od lodów
...
...
...
...
...
...
...
...
...
choinki
śnieżynki
świerk z czekolady
jak zrobić jadalne szyszki ...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

kulinarneprzeboje.pl

Sałatka z rzodkiewek i serk... Sałatka tzatziki z kurczakiem Shot Smerfetka Krówka bez pieczenia Likier mleczny 2-składnikow... Banoffee pie - ciasto banan... Malinowa rozkosz bez pieczenia napoleonka bez pieczenia Gulasz z kurczaka z pieczar...
Anita205

Anita205

Dodane 7.04 o 20:19 z

kulinarneprzeboje.pl

Obserwuj

Tort Malinowa Rozkosz

Składniki na biszkopt:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2łyżki)–ok. 45g
szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia:

80ml przegotowanej wody
40 ml soku z cytryny
1 łyżka cukru

Składniki na frużelinę malinową:

800g mrożonych malin
100ml syropu malinowego
2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka)

Składniki na krem:

1000ml śmietany kremówki 36%
500g serka mascarpone
6-7 łyżek cukru pudru
2 opak. cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:
garść płatków migdałów
świeże maliny do ozdoby

*szklanka = 250ml
1. Upiec biszkopt.Po ostudzeniu podzielić na 2 lub 3 płaty.
2. Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
3. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu.
4. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu, nie dłużej, bo jest ryzyko przebicia śmietanki). Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
SklepIzabela
aneta33
judyta12340136
anczelson
Misiuuuuu
asia324
kingusia_R5er
Pajac39
martaaaaa17
pati2199

oraz 167 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY