Tort malinowo-kokosowo-czekoladowy Składniki na biszkopt
7 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Składniki na mus malinowy 400 g malin 1/3 szklanki cukru 100 ml wody 4 łyżeczki żelatyny 400 ml śmietanki 30% Składniki na mus czekoladowy 500 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany) 150 g mlecznej czekolady (my użyłyśmy Goplany) Składniki na mus kokosowy 100 g wiórek kokosowych 300 ml mleka 2% 80 g cukru kryształu 4 łyżeczki żelatyny 400 ml śmietanki 30% Składniki na polewę 150 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany) 200 ml śmietanki 1 łyżka masła Wykonanie 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek. Tortownicę o wymiarach 25 cm i tortownicę o wymiarach 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do dwóch tortownic i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut Ostudzić i przekroić obydwa biszkopty na połowę. Śmietankę podgrzać, aby była mocno gorąca i zalać nią pokruszoną czekoladę. wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin . Po wyjęciu z lodówki ubić mikserem na gęstą masę. Aby wykonać mus malinowy należy z wody i cukru zagotować syrop, włożyć do gorącego syropu 300 g malin i podgrzewać przez około 1 minutę. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody odstawić do napęcznienia. Wystudzone maliny przetrzeć przez sito, jeśli nie lubimy ziarenek w masie. Przetarte przez sito maliny wymieszać z żelatyną i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z żelką malinową i pozostałymi całymi malinami i wstawić na kilka minut do lodówki. Wiórki, mleko i cukier umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody i dostawić do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i ręcznie wymieszać z masą kokosową. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę, czekoladę i masło umieścić w szklanej lub metalowej misce i postawić nad rondlem z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia- czekolada musi mieć k...
Użytkownicy także przypinają:
Olenkaa1998
Mam pytanie :) Jak bym chciała to robić tylko na tortownice o wymiarach 21 cm to brać wszystko na pół?
RidyArce
o jaaa*.*
agakostek
Śmietankę, czekoladę i masło umieścić w szklanej lub metalowej misce i postawić nad rondlem z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia- czekolada musi mieć konsystencję jogurtu. Na paterze umieścić jeden większy blat i nasączyć ponczem. Posmarować 2/3 musu czekoladowego i umieścić w lodówce na 10-15 minut. Podobnie postąpić z musem malinowym i kokosowym. Przykryć drugim dużym blatem. W tym samym czasie możemy przekładać w taki sam sposób mniejszy biszkopt. Obydwa ciasta schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Większe ciasto polać większą częścią polewy (około 2/3 masy). Następnie ułożyć na nim mniejsze ciasto i polać pozostałą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki na co najmniej 15 minut.