Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Kostka egzotyczna - BEZ PIE...
Krem cappuccino
Składniki n...
Ciasto łaciate 

Składniki ...
Tort milka

(na dużą tortow...
rafaello bez pieczenia, coś...
BABECZKI KINDER BUENO Z CZE...
Ciasto grysikowe z truskawk...
Sernik na zimno

Sernik na ...
TARTA Z KREMEM MALINOWYM
Pr...
SEMIFREDDO MALINOWE Z WANIL...
....
sernik daim składniki na sp...
Warstwowy torcik na zimno
F...
WANILIOWY GOTOWANY SERNICZE...
Apetyczne, dzisiaj robiłam ...
- 1 duży dojrzały banan (na...
Teraz mój osobisty przepis ...
Składniki:

400 ml śmietany...
Składniki:

2 płaty ciasta ...
Składniki:

masa

200 g mas...
ciasto Optymisty
Orzeźwiają...
ORZEŹWIAJĄCY MUS - zajadała...
Biszkopt: 4 jaja, 2 łyżki c...
MUFFINKI Z PŁATKÓW OWSIANYC...
OMLET OWSIANY w kształcie s...
KOKOSOWY PUDDING JAGLANY NA...
martynaaa1212

martynaaa1212 od anusiek20

Dodane 17.07 o 16:26
Obserwuj
Tort milka

(na dużą tortownicę o średnicy 24cm)
Biszkopt genueński:
6 dużych jaj
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
40g masła
Całe jaja w skorupkach włożyć do garnka gorącej wody,aby się porządnie ogrzały.
Mąkę przesiać.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jaja i cukier ubijać mikserem do białości przez około 10 minut.Masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Mąkę podzielić na 3 części i powoli dodawać do ubitej masy.Pierwszą część wsypać i delikatnie wymieszać rózgą,to samo zrobić z częścią drugą i ostatnią mąki.Do masła wlać 2 łyżki ubitej masy jajecznej i wymieszać.Na koniec stopniowo wlać rozprowadzone masło z masą jajeczną i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i piec biszkopt przez 35-40 minut-do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, podnieść tortownicę do góry i spuścić na podłogę z wysokości 30-40cm.Ta czynność sprawi,że biszkopt będzie równy i nie będzie opadał.Odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy równe krążki.

Krem:

500g serka mascarpone
400g nutelli
100g mlecznej czekolady milka
100g posiekanych orzechów laskowych

Czekoladę milka rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować razem z nutellą na gładką masę.Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować krótko.Na koniec dodać orzechy i wymieszać. 

Dodatkowo:
4 wafelki pokruszone na posypanie boków tortu
1 szklanka przegotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia tortu
Pralinki milka w kształcie serduszek

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu-delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną.
Posmarować jedną trzecią masy.Następnie położyć drugi blat biszkoptu i czynność powtórzyć.
Trzeci blat ułożyć na wierzchu i rozsmarować ostatnią część masy.
Obsypać boki pokruszonymi wafelkami.Schłodzić tort.

Czekoladowe ganache:
100g czekolady mlecznej milka
50ml śmietanki kremówki

Śmietankę zagotować.Połamaną czekoladę wrzucić do śmietanki i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie wymieszac dokładnie ganache rózgą.Ostudzone ganache wylać na wierzch tortu i ozdobić pralinkami.Schłodzić w lodówce.

Tort milka


(na dużą tortownicę o średnicy 24cm)
Biszkopt genueński:
6 dużych jaj
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
40g masła
Całe jaja w skorupkach włożyć do garnka gorącej wody,aby się porządnie ogrzały.
Mąkę przesiać.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jaja i cukier ubijać mikserem do białości przez około 10 minut.Masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Mąkę podzielić na 3 części i powoli dodawać do ubitej masy.Pierwszą część wsypać i delikatnie wymieszać rózgą,to samo zrobić z częścią drugą i ostatnią mąki.Do masła wlać 2 łyżki ubitej masy jajecznej i wymieszać.Na koniec stopniowo wlać rozprowadzone masło z masą jajeczną i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i piec biszkopt przez 35-40 minut-do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, podnieść tortownicę do góry i spuścić na podłogę z wysokości 30-40cm.Ta czynność sprawi,że biszkopt będzie równy i nie będzie opadał.Odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy równe krążki.

Krem:

500g serka mascarpone
400g nutelli
100g mlecznej czekolady milka
100g posiekanych orzechów laskowych

Czekoladę milka rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować razem z nutellą na gładką masę.Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować krótko.Na koniec dodać orzechy i wymieszać.

Dodatkowo:
4 wafelki pokruszone na posypanie boków tortu
1 szklanka przegotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia tortu
Pralinki milka w kształcie serduszek

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu-delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną.
Posmarować jedną trzecią masy.Następnie położyć drugi blat biszkoptu i czynność powtórzyć.
Trzeci blat ułożyć na wierzchu i rozsmarować ostatnią część masy.
Obsypać boki pokruszonymi wafelkami.Schłodzić tort.

Czekoladowe ganache:
100g czekolady mlecznej milka
50ml śmietanki kremówki

Śmietankę zagotować.Połamaną czekoladę wrzucić do śmietanki i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie wymieszac dokładnie ganache rózgą.Ostudzone ganache wylać na wierzch tortu i ozdobić pralinkami.Schłodzić w lodówce.

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzonko Torty i torciki słodkości Ulubione +25 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: