Podróżowanie oznacza życie


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

koktajle
sosy na grilla
Tort Mojito

Składniki na b...
***
Muffiny king size z fetą i ...
Pyszna kawa się robi :D Prz...
Ziemniaki zapiekane faszero...
KAWA MROŻONA JAK Z KAWIARNI...
Zielone lody

Składniki:
1 ...
Kotleciki ziemniaczane z sz...
FIT PLACUSZKI Z CUKINII I M...
Zdrowy koktajl ułatwiający ...
Mojito truskawkowe

Składni...
bogi78

bogi78 od wiki930

Dodane 8.06 o 12:22
Obserwuj
Tort Mojito

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Nasączenie biszkoptu:

1/3 szklanki likieru miętowego (Creme the Menthe)*
1/3 szklanki herbaty miętowej (niesłodzonej)
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
Składniki wymieszać.

Krem śmietankowo - limonkowy:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 dużych limonek
świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki. 

Ponadto:

1 szklanka dżemu z kiwi lub domowej konfitury z kiwi i limonki (cytryny)
limonka pokrojona w ósemki
wiórki z białej czekolady
listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Odłożyć 3 - 4 łyżki kremu  śmietankowo - limonkowego do wykonania rozetek na torcie.

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysm...

Tort Mojito


Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Nasączenie biszkoptu:

1/3 szklanki likieru miętowego (Creme the Menthe)*
1/3 szklanki herbaty miętowej (niesłodzonej)
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
Składniki wymieszać.

Krem śmietankowo - limonkowy:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 dużych limonek
świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki.

Ponadto:

1 szklanka dżemu z kiwi lub domowej konfitury z kiwi i limonki (cytryny)
limonka pokrojona w ósemki
wiórki z białej czekolady
listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Odłożyć 3 - 4 łyżki kremu śmietankowo - limonkowego do wykonania rozetek na torcie.

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysm...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: