Lucy_M

Lucy_M od paulina_myszkiewicz

Dodane 14.11 o 13:25
Obserwuj
Tort piernikowy z białą czekoladą


Składniki na tort piernikowy (tortownica o średnicy 18 cm):
•1 i 3/4 szklanki mąki
•2 szklanki cukru
•2 jaja
•3/4 szklanki kakao
•1/2 szklanki oleju
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżeczki sody
•1 szklanka maślanki
•1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
•1/2 łyżeczki soli
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z kakao, połączyć z cukrem, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę połączyć z jajkami, wanilią i olejem. Zawartość obu naczyń wymieszać – ręcznie lub na niskich obrotach miksera. Dodać kawę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć z formy i studzić do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie pokroić na 3 blaty. 


Krem:
•500 g twarogu śmietankowego
•1 szklanka cukru pudru
•100 g białej czekolady
•1 łyżeczka cynamonu
•250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
•1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika)
•ok. 2-3 pierniczki

Ganache:
•100 g czekolady gorzkiej
•80 ml śmietanki kremówki

Dekoracja:
•pierniki (w czekoladzie i klasyczne lukrowane serca)
•biała czekolada
•złota (lub inna) posypka

Krem:
 Czekoladę roztapić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostudzenia na kilka minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem. Powoli dodać czekoladę i dalej ucierać. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania puszystego kremu. Na koniec dodać zagęstnik do śmietany i miksować jeszcze chwilkę. Dwie łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty ciasta i każdą warstwę kremu posypać pokruszonymi pierniczkami. Krem rozsmarować też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Ganache:
Śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w metalowej misce. Zalać ją gorącą śmietanką. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut. Konsystencja powinna być nie za gęsta, nie za gorąca, ale nie za rzadka. Kiedy czekolada na wierzchu zastygnie, udekorować tort resztą kremu, ułożyć pierniczki i kawałki czekolady. Dodać posypkę i odstawić tort do lodówki. Wyjąć na ok. 30 minut przed ...

Tort piernikowy z białą czekoladą



Składniki na tort piernikowy (tortownica o średnicy 18 cm):
•1 i 3/4 szklanki mąki
•2 szklanki cukru
•2 jaja
•3/4 szklanki kakao
•1/2 szklanki oleju
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżeczki sody
•1 szklanka maślanki
•1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
•1/2 łyżeczki soli
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z kakao, połączyć z cukrem, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę połączyć z jajkami, wanilią i olejem. Zawartość obu naczyń wymieszać – ręcznie lub na niskich obrotach miksera. Dodać kawę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć z formy i studzić do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie pokroić na 3 blaty.


Krem:
•500 g twarogu śmietankowego
•1 szklanka cukru pudru
•100 g białej czekolady
•1 łyżeczka cynamonu
•250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
•1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika)
•ok. 2-3 pierniczki

Ganache:
•100 g czekolady gorzkiej
•80 ml śmietanki kremówki

Dekoracja:
•pierniki (w czekoladzie i klasyczne lukrowane serca)
•biała czekolada
•złota (lub inna) posypka

Krem:
Czekoladę roztapić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostudzenia na kilka minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem. Powoli dodać czekoladę i dalej ucierać. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania puszystego kremu. Na koniec dodać zagęstnik do śmietany i miksować jeszcze chwilkę. Dwie łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty ciasta i każdą warstwę kremu posypać pokruszonymi pierniczkami. Krem rozsmarować też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Ganache:
Śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w metalowej misce. Zalać ją gorącą śmietanką. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut. Konsystencja powinna być nie za gęsta, nie za gorąca, ale nie za rzadka. Kiedy czekolada na wierzchu zastygnie, udekorować tort resztą kremu, ułożyć pierniczki i kawałki czekolady. Dodać posypkę i odstawić tort do lodówki. Wyjąć na ok. 30 minut przed ...

Zgłoś naruszenie

Martucha_Marta

Wygląda pysznie! Az mam ochotę go zjeść sama :) Niestety ja nie mam, aż takiego talentu i swoich gości karmię pysznymi słodkościami ale z cukierni. Do moich ulubionych tortów należał ten z mojej imprezy urodzinowej e-torty.pl/produkt/TRT_27/Tort-na-osiemnastke ja byla oczarowana jego wyglądem a goście jego smakiem :)

25.02 o 21:32    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
followyourdream19
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY