Więcej zszywek ze źródła

beszamel.se.pl

Schab na dziko Rozgrzewająca czekolada z c... SZYBKIE I STRASZNE PRZEKĄSK... Schabowe na 24 sposoby - pr... Kurczak curry - prosty prze... Zapiekanka ziemniaczana z b... Ziemniaki zapiekane z piecz... Zapiekanka z mięsa mieloneg... Puree ziemniaczane zapiekan...
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 5:29 z

beszamel.se.pl

Obserwuj

Tort pomarańczowy z białą czekoladą




Ciasto:

175 g miękkiego masła
175 g złocistego cukru
skórka otarta z 4 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 jajka (białka i żółtka osobno)
100 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych lub startych migdałów


Masa śmietanowo-czekoladowa:

200 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki ekstraktu waniliowego


Dekoracja:

gotowe makaroniki
świeże kwiaty

Masło ubij na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku.

Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dosyp migdały i wlej sok z pomarańczy.

Białka ubijaj do momentu, w którym będą utrzymywały kształt. Pianę wmieszaj do ciasta w 3 partiach. Całość łącz bardzo ostrożnie.

Ciasto rozdziel pomiędzy dwie okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).

Piecz w 180 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).

Studź w formie przez 5 minut, a następnie wyłóż na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę roztop w gorącej śmietanie, a następnie ostudź. Wystudzoną masę ubij na puszysty krem.

Jeden blat ciasta połóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim blatem, a wierzch pokryj pozostałą masą. Jeśli chcesz, możesz też pokryć nią boki.

Całość włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Aby wykonać dekorację z czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej, białą i gorzką oddzielni, a następnie rozsmaruj cienką warstwą na arkuszu papieru do pieczenia. Część czekolady wymieszaj ze sobą i również rozsmaruj. Schowaj do lodówki, by czekolada stwardniała. Następnie przy pomocy noża "zeskrobuj" czekoladę, by powstawały "zawijasy". Powstałe dekoracje wbij w powierzchnię lub rozłóż na torcie razem z gotowymi czekoladkami.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: