Więcej zszywek z tablicy

ciasta torty

Ciasto adwokatowe
Tort składa się z 25 naleśn...
Mój tort
Ciasto 3-bit (bez pieczenia)
Kinder Bueno bez pieczenia
Morze Czarne - ciasto czeko...
Składniki na spód: 150 g ci...
CIASTO ARBUZ
Sernik w biszkopcie z kreme...
Szybkie ciasto "Monte&...
KOKOSOWE Składniki: (na for...
rocznica ślubu rodziców, z ...
Ciasto z kaszą manną i herb...
Kostka jogurtowo-serowa z g...
Ciasto czekoladowe z masą b...
kładniki: puszka mleka skon...
( Biała galaretka : 2 opako...
Czekoladowe ciasto przełożo...
budyniowiec ( bez pieczenia)
SERNIK HARATANIEC
Ciasto JamajkaSkładniki (bl...
MAZUREK CZEKOLADOWY 'N...
BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z SERKI...
Ciasto Paryżanka
Ciasto Magda
Kulki marcepanowe - przepis...
ancys1984

ancys1984

Dodane 18.06 o 12:45
Obserwuj
Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę 15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

150g mąki pszennej

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

140g mąki pszennej

10g kakao

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

250g serka mascarpone

350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

1 łyżka cukru pudru

50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

100g czekolady gorzkiej

100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

owoce do dekoracji

trochę startej białej czekolady
Sposób przygotowania:

Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).

Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).

W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.

Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.

Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).

Tort wstawić do lodówki.

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.

Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę

15 cm i jest wysoki na 8 cm.

Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

150g mąki pszennej

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:

140g mąki pszennej

10g kakao

szczypta soli

2 jajka

350ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

250g serka mascarpone

350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

1 łyżka cukru pudru

50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)

Ganache:

100g czekolady gorzkiej

100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

owoce do dekoracji

trochę startej białej czekolady
Sposób przygotowania:

Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).

Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).

W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.

Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.

Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).

Tort wstawić do lodówki.

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.

Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
M1992
xperia91
hytssz
Remik128
karolinaa98
Lidusia54
jandzia
MOTYLEK78
sylwia21410
nataly

oraz 2 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY