Więcej zszywek ze źródła

jestsmak.blogspot.com

Muszle faszerowane twarogie... Francuskie paszteciki szpin... Pikantny omlet hiszpański 
... Faszerowane pieczarki 

Skł... Szybkie kalmary z majonezem... Orkiszowe placki z cukinii ... Śledzie solone w śmietanie ... Śledzie po kaszubsku



   ... Śledzie po góralsku 


    ...
kawka1

kawka1

Dodane 22.07 o 2:12 z

jestsmak.blogspot.com

Obserwuj

Tort Tiramisu




4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej

Do nasączenia biszkoptu:

160 ml ostudzonej bardzo mocnej kawy
80 ml likieru kawowego

Masa:

750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 36%
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami dodawać cukier, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Mąki wymieszać, przesiać, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. „suchego patyczka).

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, opuścić w formie z wysokości k. 60 cm na podłogę, odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Zimną kawę wymieszać z likierem. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać np. mikserem.

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć na paterę i nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Następnie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki tortu również wysmarować masą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Polubili: blackshadow44
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: