Świat udzielający ludziom lekcji pokory według św. Franciszka


Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Mus kakaowo-bananowy z chia...
Kokosowe ptasie "mlecz...
Ciasto kinder country
Racuszki budyniowe

Składni...
Tort Tiramisu
biszkopt:
5 j...
Jogurtowiec zebra z truskaw...
Sernik straciatella bez pie...
Szarlotka jaglana.
Składnik...
  



Sernik z jogurtów gr...
Banoffee Pie [tortownica o ...
Zostały ziemniaki z obiadu?
Galaretka z szynką i kurcza...
SKŁADNIKI:

Spód:

150 g cz...
ZIEMNIAKI PO MISTRZOWSKU - ...
Quesadilla: tortilla, ser(m...
Placuszki bananowe.Składnik...
Ciasto w 5 minut

Składniki...
Muffiny z nutellą Przepis p...
.Ciasto z płatkami owsianym...
EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI ...
sałatka z ryżem i kurczakie...
Szybka i łatwa sałatka z ka...
Wilgotna babka kakaowa

Skł...
Racuszki budyniowe z bananam
Awaryjne ciasto w 3 minuty
Ciasto milionera
AgaMelnyk

AgaMelnyk od kwiatka_platka

Dodane 29.04 o 16:03
Obserwuj

Tort Tiramisu

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone …

Do nasączenia blatów:
160 ml wrzacej wody
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto

kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie dodajemy likier amaretto

Składniki na masę:
750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Ponadto:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
3 łyżeczki kakao

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych i łyżeczką kakao. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: