Więcej zszywek ze źródła

pysznoscislodkosci.blogspot.com

Mini ciasteczka z ciasta fr... Francuskie kwiatuszki 


  ... Sernik gotowany na biszkopc... Pianka na biszkoptach 


  ... Sernik królewski 

 Ciasto:... Ambrozja 


    2 litry mle... Karpatka z malinami 

 Cias... Makowa panienka 

 Biszkopt... Tort z owocami 


Biszkopt:...

Tort z owocami



Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

500 ml śmietany tortowej
200 ml serka waniliowego Danio
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

1 galaretka malinowa
owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki


Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy sztywną pianę,
na zakończenie dodajemy cukier i żółtka.
Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Spód tortownicy smarujemy masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową
i pieczemy około 30 minut
w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu tortownicę
z jeszcze ciepłym biszkoptem upuszczamy
z wysokości około 50 cm na podłogę.
Biszkopt jest puszysty, równiutki,
idealny do krojenia na blaty (ja kroję na 3 blaty).

Schłodzoną śmietanę ubijamy
i dodajemy cukier puder.
Łączymy ją z serkami Danio.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Studzimy.
Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową.

W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce.

Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Każdy ponczujemy.
Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie.
Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem.
Boki obsypujemy startą skórką z biszkoptu.
Na wierzchu tortu tworzymy wianuszek z kremu,
na środku wykładamy owoce i zalewamy galaretką.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kulinarne przysmaki. Torty
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: