Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Osłonki na doniczki
Christmas is coming *
wnętrze
...
Jak mieć choinkę bez choink...
Różne sposoby na rysowanie ...
Dla Alusi z okazji narodzin...
....
drzwi
;-)
ozdoba imprezy dzieciecej
sgvih
diy, kamienie
recykling
recykling :)
Recykling z opony. Dobry po...
Tuby
Bluzka ciążowa Peek-Boo
...
fajne wykorzystanie palety :)
autko z pudła:)
czas dla dzieci
,,,,
*.*
Poduszka na Dzień Mamy.  Po...
...
jolanta76dawid

jolanta76dawid od angel30

Dodane 17.05 o 8:29
Obserwuj
TRUSKAWKOWA ROZKOSZ


15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
0,5 l śmietanki kremówki 36%
3 galaretki truskawkowe
300 ml gorącej wody
120 gramów okrągłych biszkoptów

mus truskawkowy:
800 gramów truskawek (około 700 ml musu)
2 paczuszki galaretki truskawkowej
1 kopiasta łyżeczka żelatyny

krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremowej 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo:
16 sztuk herbatników w czekoladzie

Wykonanie:

3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszamy by na powierzchni nie powstał "kożuch").

Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach. 
Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie. 
Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.
Kiedy to nastąpi na powierzchni ciasta układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy (rzecz polega na tym, by masa była na tyle stężała by ciastka się w niej nie utopiły, ale na tyle lepka, żeby się do niej przykleiły. Kontrolujmy zastyganie, a będzie idealnie :)
UWAGA: Jeśli poukładamy biszkopty na lekko lepkim kremie będziemy mieć 100% gwarancję, że nie podpłyną do góry przy zastyganiu musu truskawkowego. 

Mus truskawkowy.

Owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania. 
Wsypujemy proszek galaretkowy i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły. Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. 

Krem śmietanowy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.

Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (ciasteczka możemy poukładać ściśle obok siebie lub zr...

TRUSKAWKOWA ROZKOSZ



15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
0,5 l śmietanki kremówki 36%
3 galaretki truskawkowe
300 ml gorącej wody
120 gramów okrągłych biszkoptów

mus truskawkowy:
800 gramów truskawek (około 700 ml musu)
2 paczuszki galaretki truskawkowej
1 kopiasta łyżeczka żelatyny

krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremowej 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo:
16 sztuk herbatników w czekoladzie

Wykonanie:

3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszamy by na powierzchni nie powstał "kożuch").

Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie.
Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.
Kiedy to nastąpi na powierzchni ciasta układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy (rzecz polega na tym, by masa była na tyle stężała by ciastka się w niej nie utopiły, ale na tyle lepka, żeby się do niej przykleiły. Kontrolujmy zastyganie, a będzie idealnie :)
UWAGA: Jeśli poukładamy biszkopty na lekko lepkim kremie będziemy mieć 100% gwarancję, że nie podpłyną do góry przy zastyganiu musu truskawkowego.

Mus truskawkowy.

Owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.
Wsypujemy proszek galaretkowy i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły. Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

Krem śmietanowy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.

Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (ciasteczka możemy poukładać ściśle obok siebie lub zr...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY