Udka pieczone po amerykańsku.
Składniki na ok. 4 porcje:
ok. 1 kg podudzi/udek z kurczaka1 biała cebula1 czerwona cebula ok. 0,5 szklanki pikantnego keczupusól, pieprz.
Udka umyć, dokładnie osuszyć i włożyć do miski. Cebule obrać, posiekać w średnią kostkę i wrzucić do mięsa. Całość oprószyć solą oraz pieprzem, zalać keczupem i bardzo dokładnie wymieszać tak by mięso było całe obtoczone w sosie. Przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie całą zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę (lub folię aluminiową, jeśli nie posiadamy pokrywki) i dopiekać bez przykrycia przez ok. 20-25 minut kontrolując od czasu do czasu czy wierzch się nie przypala. Podawać na ciepło.
Użytkownicy także przypinają: