Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Ciasto biskup
Składniki na ...
Kakaowe ciasto kruche z bud...
Almond Opera Cake
Łabędzi puch
Jesienna Pani Walewska
Tagliatelle z kurczakiem, o...
Makaron w Sosie Śmietanowo-...
Naleśniki Rafello
Danie jednogarnkowe z ziemn...
Sałatka meksykańska Składni...
12 Pysznych Przepisów na Sz...
Jedzenie do Pracy: TOP 15 N...
PLACKI JOGURTOWE Z TRUSKAWK...
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ...
Fit sernik z serków wiejskich
tarta z brokułami dla NieAl...
KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE ...
Tarta "Kokosowa Prince...
Gdyby upały chciały wrócić....
Warstwowa sałatka z kurczak...
Pani Walewska Spód: 3 szkla...
Sałatka imprezowa z tortellini
Tartaletki z borówkami :)
KREMOWE RIGATONI Z KURCZAKI...
Babeczki z kremem pâtissièr...
W tortownicy o średnicy 23 ...

Więcej zszywek ze źródła

static.mojewypieki.com

Składniki na spód:
160 g ci... Składniki na 1.3 litra:

50... lody katalońskie
Składniki ... FIT
PROTEINOWE BEZY CZEKOLA... W tortownicy o średnicy 23 ... Wcześniej należy przygotowa... Składniki:

750 g serka mas... Ciasteczka w kształcie serc... ŚWIĄTECZNA ZEBRA KOKOSOWA Z...

W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość

7 cm (jak na zdjęciach, mam wysoką formę). W klasycznej tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 5 cm wyrasta po same brzegi formy, czyli ma wysokość 5 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej /uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu? Prześledź sposób wykonania, co mogłeś zrobić inaczej? Czy dobrze odmierzyłeś mąkę i pozostałe składniki? Może użyłeś innej mąki niż pszennej? Czy prawidłowo ubiłeś białka (nie przebiłeś)? A może mało delikatnie wymieszałeś je z pozostałymi składnikami i białka opadły? Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki prawidłowo ubitym białkom.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY