

maryzz od rena242
Dodane 2.03 o 13:13
z
www.mojkulinarnypamietnik.pl
Przypięte z Wafelek jak knopper...
Wafelek jak knoppers warstwa mleczna: 1/4 szklanki
mleka 4 łyżki cukru 175 g miękkiego masła 200 ml mleka w proszku warstwa nugatowa: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych dodatkowo: 3 suche wafle lub wafle pokrojone 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej warstwa mleczna: Mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, cały czas mieszając, aż się cukier rozpuści, następnie zdjąć i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko cały czas miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować. warstwa nugatowa: Orzechy podprażyć na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu. Obrać je ze skórki. Drobno posiekać nożem. Zmiksować razem masło, nutellę, kakao. Dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać razem. Na deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą nugatowa, przykryć drugim waflem. Posmarować go mleczną masą i przykryć trzecim waflem. Wierzch obciążyć deską albo np książkami i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wystarczy 2 godziny Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec gdy wafle są schłodzone wafel od strony mlecznej warstwy posmarować roztopioną czekoladą. Ponownie wstawić do lodówki bez obciążenia, by czekolada stężała. Gotowe pokroić na kwadraty.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
A_P
zrobiłam, rewelacja :-)
SpongebobBoss94
pyszne są te wafelki :)