Więcej zszywek z tablicy

Moje Przepisy

Wczoraj postanowiłam wykorz...
antje482

antje482

Dodane 13.03 o 12:22
Obserwuj
Wczoraj postanowiłam wykorzystać przepis od przyjaciółki. Chlebek może nie jest baaaaardzo fitnes, ale mi bardzo zasmakował. Jest wilgotny, dla mnie smaczny, a przede wszystkim przepis można modyfikować i modyfikować wedle fantazji :)

Składniki:
10 łyżek otrąb
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka,
sól- wedle uznania
przyprawy- wedle uznania.

Składniki połączyć, przelać do formy. Piec ok 25min w 180* 

(taki chlebek to ok. 800kcal, ale mi starczył na kolacje dla dwóch osób- pół bochenka, dla mnie na śniadanie i drugie)
___________________
Mi wyszło z tego ok. ~300ml masy. Ciasto jest dość lejące, więc wlałam ją do tortownicy o średnicy 13cm.
I dałam zamiast otrąb zmielone płatki owsiane i zamiast jogurtu- śmietanę 18%, bo taką akurat miałam. Do tego łyżeczkę ziół prowansalskich. 

Ale mam w planach kolejne modyfikacje, np łyżkę płatków zastąpić pestkami dyni/słonecznika/co mi do głowy wpadnie i zaryzykuję łyżkę jogurtu, albo pół zastąpić miodem. 
Ciasto mocno nie wyrasta, mi jakieś 2cm.
Przechowywać po wystygnięciu w woreczku, najlepiej w lodówce by nie wysychało.

Ale myślę, że warto spróbować, robi się je szybko i tak naprawdę są to proporcje, a cała reszta zależy od naszej wyobraźni... 


Dajcie znać jak i co Wam wyszło :)

Wczoraj postanowiłam wykorzystać przepis od przyjaciółki.

Chlebek może nie jest baaaaardzo fitnes, ale mi bardzo zasmakował. Jest wilgotny, dla mnie smaczny, a przede wszystkim przepis można modyfikować i modyfikować wedle fantazji :)

Składniki:
10 łyżek otrąb
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka,
sól- wedle uznania
przyprawy- wedle uznania.

Składniki połączyć, przelać do formy. Piec ok 25min w 180*

(taki chlebek to ok. 800kcal, ale mi starczył na kolacje dla dwóch osób- pół bochenka, dla mnie na śniadanie i drugie)
___________________
Mi wyszło z tego ok. ~300ml masy. Ciasto jest dość lejące, więc wlałam ją do tortownicy o średnicy 13cm.
I dałam zamiast otrąb zmielone płatki owsiane i zamiast jogurtu- śmietanę 18%, bo taką akurat miałam. Do tego łyżeczkę ziół prowansalskich.

Ale mam w planach kolejne modyfikacje, np łyżkę płatków zastąpić pestkami dyni/słonecznika/co mi do głowy wpadnie i zaryzykuję łyżkę jogurtu, albo pół zastąpić miodem.
Ciasto mocno nie wyrasta, mi jakieś 2cm.
Przechowywać po wystygnięciu w woreczku, najlepiej w lodówce by nie wysychało.

Ale myślę, że warto spróbować, robi się je szybko i tak naprawdę są to proporcje, a cała reszta zależy od naszej wyobraźni...


Dajcie znać jak i co Wam wyszło :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
olka29101996

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY