Obraz Matki Boskiej w średniowieczu: "Bogurodzica" i "Lament Świętokrzyski"


Więcej zszywek z tablicy

kulinarnie

Ciasto kinder country. Wygl...
Prosty przepis robi furorę!...
Maryla i Tomek
Składniki:

ciasto:
    250...
Najlepsze calzone! :) mega ...
Chlebek pizza
Jeżyk z gruszki i winogron
Kartofelki marcepanowe.
Prosty przepis robi furorę!...
Ściągawka jak zrobić idealn...
Orzeźwiający napój miętowy
...
Koktajl wspomagający odchud...
Rewelacyjne rezultaty - kok...
....
Najprostsze "Ptasie Ml...
arbuz hmmmm
lego tort
pingwinki xD
misio
.brigida.
:):):)
.:)
Cudne :)
masa cukrowa
biedroneczka
Składniki:

    1 litr mlek...
sylwia2324

sylwia2324 od foible

Dodane 1.09 o 13:02
Obserwuj
Wenus

Składniki na blaszkę 25x36cm:

Na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

2 galaretki cytrynowe

25 dkg białego sera

0,5 l śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

Na posypkę kokosową:

10 dkg kokosu

2 łyżki masła lub margaryny

2 łyżki cukru

Ponadto:

słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.

Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.<b...

Wenus


Składniki na blaszkę 25x36cm:

Na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

2 galaretki cytrynowe

25 dkg białego sera

0,5 l śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

Na posypkę kokosową:

10 dkg kokosu

2 łyżki masła lub margaryny

2 łyżki cukru

Ponadto:

słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.

Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.<b...

Polubili: Sylcia
Zgłoś naruszenie

smutas

Super ciasto:)jak najbardziej cukier puder do śmietany bo wtedy ma ona inny smak.

 |  8.10 o 11:58  

adu196

jest pyszny i prosty polecam tylko ja nie dodawałabym do śmietany cukru pudru sernik jest i tak bardzo słodki :))

 |  20.09 o 12:18  

xweris

dziękuję serdecznie! :)

 |  10.09 o 22:10  

Sylcia

smakowicie wyglada;)

 |  8.09 o 13:10  

safari

Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu. Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie je ostudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

 |  4.09 o 16:49  

safari

Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe 25 dag białego sera ½ litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponadto: dżem brzoskwiniowy

 |  4.09 o 16:49  

xweris

czy mógłby ktoś wstawić dokładny przepis, wraz z instrukcją wykonania?

 |  2.09 o 14:33  

SabinaPietruszka

mam gdzieś w zeszycie ten przepis. robiłam to ciasto, wyszło nieziemsko:)

 |  1.09 o 8:25  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: