WIGILIJNE NALEŚNIKI Z MAKIEM
Naleśniki:
200 g mąki
20 g cukru
szczypta soli
3 jajka
100 ml śmietany kremówki 30%
200 – 250 ml mleka
olej do smarowania patelni
Masa makowa:
250 g suchego maku
50 g masła
50 g miodu
1 łyżka namoczonych rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka płatków migdałowych
2 – 3 krople aromatu migdałowego
Naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie porcje ciasta wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Z tej porcji otrzymałam 15 naleśników.
Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem 2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy aromat migdałowy i mieszamy.
Wykonanie: Naleśniki smarujemy masą makową, zwijamy w ruloniki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na paterze. Całość można oprószyć cukrem pudrem.
Polubili:
Kingabil1
Użytkownicy także przypinają:
18
27
2