Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Włoskie mini-pączuszki – sz...
super pomysł
Składniki na biszkopt jasny...
Składniki
dla >6 osób
cz...
Przepiękne_

Więcej zszywek ze źródła

ania-od-kuchni.blog.pl

Dwa proste sposoby na puree... Włoskie mini-pączuszki – sz...

Włoskie mini-pączuszki – szybkie i bez drożdży



Składniki (na dużą miskę, około 130 szt.):

✔ 400 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania
✔ 2 jajka
✔ 130 ml mleka
✔ 60 g cukru
✔ 30 g masła
✔ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
✔ 20 ml Grappy (włoski alkohol) lub wódki/spirytusu lub innego alkoholu (u mnie likier czekoladowy – dałam 30 ml)
✔ szczypta soli
✔ opcjonalnie 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego

oraz dodatkowo:

✔ 1 l oleju do smażenia
✔ cukier puder lub cukier puder z cynamonem do posypania

Sposób przygotowania (około 1 h):

Mąkę (400 g), jajka, mleko, proszek do pieczenia, rozdrobnione masło, cukier, sól i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto partiami rozwałkowywać na blacie posypanym niewielką ilością mąki na grubość około 2-3 mm. Tak przygotowanie ciasto ciąć na kwadraciki o wymiarach około 3×3 cm.
Można też używać malutkich foremek do ciastek i wykrawać kształty, pokroić ciasto na romby lub formować kuleczki (wychodzą z nich trójlistne koniczynki ;) Tak przygotowane ciasteczka z danej porcji ciasta smażyć partiami na rozgrzanym do 180°C tłuszczu na złoto- brązowy kolor. Pomocna do tego będzie frytkownica, chyba, że mamy termometr :) . W trakcie smażenia należy przewrócić je na drugą stronę by były usmażone z obu stron.
Usmażone pączusie wyjmować łyżką cedzakową i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują właśnie takie jeszcze lekko ciepłe

Zszywka przypięta także na tablicach:
Na słodko na osłodę życia :) Przepisy Desery Ciasta Ciasteczka +13 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: