Więcej zszywek z tablicy

Przepisy dietetyczne

Za parę dni będzie już osta...
Od dłuższego czasu przygoto...
Przepyszny deser dla wielbi...

Więcej zszywek ze źródła

dietetykadlalaika.blog.pl

Zaczynamy wyjaśniając pojęc... Tak jak wspomniałam w poprz... Mleko krowie budzi z pewnoś... Za parę dni będzie już osta... Od dłuższego czasu przygoto... Przepyszny deser dla wielbi... Zapraszam do odwiedzenia mo...

Za parę dni będzie już ostatni dzwonek na nastawienie

zakwasu na barszcz czerwony! Barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to nieodłączny element kolacji wigilijnej w moim domu.
Zawsze zakwas robiła moja mama, jednak w tamtym roku postanowiłam, go troszkę ulepszyć i wprowadziłam drobne zmiany :) Sprawdził się w 100%, więc chętnie się nim z Wami podzielę.
ZAKWAS BURACZANY
Składniki:
1,5 kg czerwonych buraków
3 l wody
kawałek korzenia chrzanu (ok. 70 g)
6 ząbków czosnku ok 40 g
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
opcjonalnie piętka/skórka z 1 kromki razowego chleba ( jeżeli robimy swój chleb na zakwasie, śmiało możemy dodać piętkę lub skórkę, natomiast w sklepach i piekarniach często do chleba na zakwasie, dodawane są mimo wszystko drożdże, które nie wpływają korzystnie na nasz zakwas).
Przygotowanie :
1. Buraki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plastry. Czosnek obieramy z łupinek, rozgniatamy lekko lub przekrawamy na połówki.
2. Do dokładnie umytego i wyparzonego dużego słoja lub garnka kamionkowego wkładamy buraki, czosnek, chrzan oraz pomiędzy wciskamy wszystkie przyprawy. Zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem soli, pamiętając o tym, że wszystkie buraki muszą być dokładnie zakryte. Na wierzch wkładamy również kromkę chleba.
3. Słoik przykrywamy gazą i zawiązujemy ją sznurkiem lub zakładamy gumkę recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
4. Kiszenie z dodatkiem chleba powinno trwać ok. 4 dni, bez do tygodnia. Ja jednak wyjmuję piętkę chleba po 2 dniach i zostawiam zakwas na ok 2-3 dni. Gotowy zakwas można przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 14 dni lub bezpośrednio przygotować barszcz. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę.

Kilka słów o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych zakwasu buraczanego…
Zakwas buraczany kojarzy nam się głównie jako baza tradycyjnego wigilijnego barszczu, ale warto zrobić go więcej do… picia! Moim zdaniem ma rewelacyjny smak, ale jest również bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem!
Zakwas z buraków domowej roboty w znacznym stopniu wzmacnia krew i odporność.
Powinien być obowiązkowo wypijany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz przy leczeniu antybiotykami!
Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Jest jest też niesamowitym napojem energetycznym! Uwierzcie mi, że w wyraźny sposó...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Boże narodzenie Yummy <3 Przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: