
Zakręcone drożdżówki Składniki - 350 g mąki -
80 g miękkiego masła - 2 żółtka - 140 g ciepłego mleka - 3 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 10 g drożdży - mleko do smarowania bułek - Cukier puder Do miski wlać mleko. Wsyp 1 łyżeczke cukru. Dodaj drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Do wyrośniętych drożdży dodaj mieszanke mąki cukier waniliowy i jajka Wymieszać z łyżką. Kiedy ciasto staje się trudne do mieszania, dodać posiekane na małe kawałki masło. Zagnieść ciasto 10 minut. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę 30 minut, aż ciasto urośnie (wzrost 2 razy). Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować na grubość 5mm wycinać kółka Składać po 3 zwinąć i przekroić na pół Różyczki układać obok siebie ale niezbyt ciasno w nasmarowanych mlekiem foremkach odstawić aby zwiększyły swoją wielkość, Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem
wika01
Mlekiem wysmarować foremki? nie np.masłem
martaw1117
ile wychodzi z jednej porcji?
tactlessly
a gdyby zrobić to z ciasta francuskiego, to też by wyszło tak pięknie? :>
sanchaty
Moje pierwsze drozdzowki. Nie bylam na poczatku przekonana, ale wyszly przepyszne. ☺
manuela1
A jakiej wielkości wycinałaś te kółeczka ?
Paulavi
Aż mam ochotę polizać ekran...
Alicea
Śliczne ;)
truskawki_14
mmm ;) spróbuje :)
fourleafclover6
Wygladają pysznie :-) coszalonego.blogspot.com/ SERDECZNIE POLECAM BLOGA I ZACHECAM DO OBSERWOWANIA! :-)
Miniczka
fajne spróbuje
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.