


Zakręcone drożdżówki
Składniki
- 350 g mąki
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 140 g ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 g drożdży
- mleko do smarowania bułek
- Cukier puder
Do miski wlać mleko. Wsyp 1 łyżeczke cukru. Dodaj drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Do wyrośniętych drożdży dodaj mieszanke mąki cukier waniliowy i jajka Wymieszać z łyżką.
Kiedy ciasto staje się trudne do mieszania, dodać posiekane na małe kawałki masło.
Zagnieść ciasto 10 minut. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę 30 minut, aż ciasto urośnie (wzrost 2 razy).
Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować na grubość 5mm wycinać kółka Składać po 3 zwinąć i przekroić na pół
Różyczki układać obok siebie ale niezbyt ciasno w nasmarowanych mlekiem foremkach odstawić aby zwiększyły swoją wielkość,
Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem
wika01
Mlekiem wysmarować foremki? nie np.masłem
martaw1117
ile wychodzi z jednej porcji?
tactlessly
a gdyby zrobić to z ciasta francuskiego, to też by wyszło tak pięknie? :>
sanchaty
Moje pierwsze drozdzowki. Nie bylam na poczatku przekonana, ale wyszly przepyszne. ☺
manuela1
A jakiej wielkości wycinałaś te kółeczka ?
Paulavi
Aż mam ochotę polizać ekran...
Alicea
Śliczne ;)
truskawki_14
mmm ;) spróbuje :)
fourleafclover6
Wygladają pysznie :-) coszalonego.blogspot.com/ SERDECZNIE POLECAM BLOGA I ZACHECAM DO OBSERWOWANIA! :-)
Miniczka
fajne spróbuje
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.