Więcej zszywek ze źródła

www.jadlonomia.com

Spaghetti ratunkowe [klik] Najlepsze wegeburgery na św... Pasztet z recyklingu Penne z bakłażanem kokosowy bekon Gorąca czekolada na długie ... FIT
Lekki pudding kokosowy ... Ulubiony rabarbar pod kawow... Brownie z kremem orzechowym
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 16.12 o 21:33 z

www.jadlonomia.com

Obserwuj

zakwas na barszcz


Czas przygotowania: 5 minut + 5 dni oczekiwania

Składniki na słoik:

500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
1 łyżeczka soli
2 szklanki wody
Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić na ósemki. Układać ciasno w czystym słoju, pomiędzy buraki wciskając wszystkie przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę, zamknąć słój i potrząsnąć kilka razy. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była luźniej zakręcona.
Zamknięty słoik odstawić do kuchennej szafki na około 5 – 7 dni. Po czterech dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu i w zależności od stopnia kwasowości pozostawić go jeszcze na na 1 – 3 dni. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę. Wtedy możecie użyć go do przygotowania wigilijnego barszczu.

Porady:

Upewnijcie się, że słoik był czysty – dla pewności dobrze jest go wcześniej wyparzyć.
Wszystkie buraki muszą być przykryte wodą, nie mogą wystawać poza poza jej wysokość.
Jeśli na szczycie zakwasu zebrała się piana, to nic złego – dopóki w słoiku nie ma pleśni zakwas jest dobry.
Gotowy zakwas możecie przełożyć do lodówki i zużyć za tydzień lub dwa.
Z tak przygotowanego zakwasu przygotujecie najlepszy, wigilijny barszcz.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia Pomysły
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY