


Zapiekane ziemniaczki z czosnkiem :3 Składniki: -8
średnich ziemniaków, -około 10 ząbków czosnku, -suszony rozmaryn i tymianek, -sól (może być czosnkowa). Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać. Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut. Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie. Smacznego! :)
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Lothi
To dość dziwne pytanie, ale czy przy diecie, mogę takie coś zjeść, czy lepiej unikać ziemniaków ?
whiskymojazono
Masz rację, trzymałam w piekarniku dłużej niż w przepisie :)
N_Mila
dobre może i są ale trzeba wprawy żeby nie wyszły surowe :)