Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Ciasto Cztery Smaki
Wielkanocne jajka w szynce
Jabłecznik warstwowy z bitą...
chipsy serowo-czosnkowe z t...
Murzynek z serem budyniowym...
Kruche ciasteczka kakaowe z...
  



Filety z kurczaka w ...
Zapiekanka gołąbkowa

Skład...
pyszne ciasto jamajka

Prze...
Kuleczki ziemniaczane w pan...
Arbuzowiec, ciasto z arbuze...
Szybki deser bananowy

Skła...
sernik z musem z kiwi
Ciasto Kinder Pingui
foremk...
Ciasto Snikers bez pieczenia
agatak98

agatak98 od wiki930

Dodane 12.04 o 21:19
Obserwuj
Zapiekanka gołąbkowa

Składniki:

kapusta włoska (800 g)
700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
150 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)
sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować sos:

W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.
Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

Smacznego :)

Zapiekanka gołąbkowa


Składniki:

kapusta włoska (800 g)
700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
150 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)
sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować sos:

W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.
Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzonko Jedzonko, czyli to co kocham najbardziej! przepisy jedzenie +105 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: