Więcej zszywek z tablicy

Ulubione dania

Puchaty omlet serowo-warzywny
Kotlety siekane z piersi ku...
idealne ciasto na pierogi S...
Brokuły z makaronem i kurcz...
Zupa brokułowa Składniki 4 ...
Sałatka z cukinii- do słoik...
Kto się skusi na kurczaka w...
Tortilla przepis. Jak zrobi...
zapiekanka z ziemniaków i k...
Kotleciki oszukane z piersi...
Placki Ziemniaczane z Sosem...
Zapiekanka gyros: Składniki...
Podsmaż cebulkę, potem doda...
Przepis na: Fit risotto Skł...
zupa pieczarkowa
pierożki z szynka i serem z...

Więcej zszywek ze źródła

www.tysiagotuje.pl

Błyskawiczne ciasteczka ows... Sałatka makaronowa z tuńczy... Sałatka meksykańska
Składni... ZAPIEKANKA GYROS Home / Bar sałatkowy / Boże... Placek z truskawkami na maś... Sałatka grillowa z ziemniak... Home / Bar sałatkowy / Łatw... DIETETYCZNE CIASTKA OWSIANE...
kalfa

kalfa od sylwia2137

Dodane 12.10 o 11:55 z

www.tysiagotuje.pl

Obserwuj

Zapiekanka gyros: Składniki: na ok.

3-4 średniej wielkości porcje naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki) ok. 300 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 1 duża cebula 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych kilka płatów papryki konserwowej 2-3 łyżeczki przyprawy gyros 1-2 łyżki oliwy do smażenia sos: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% lub 18% Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka. Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Obiadki Pomysły Coś bym zjadła ;/ Jedzenie +228 innych
Zgłoś naruszenie

Ninkaaa

Ostatnio zrobiłam i wyszło pysznie :) Do sosu dodałam jeszcze czosnku :)

 |  11.10 o 15:16  

sahaja

www.gotowanie-inspiruje.blogspot.com Zapraszam :)

1  |  2.10 o 15:07  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: