

Zapiekanka kebab-gyros Składniki 2 woreczki ryżu ok.
700 g pierśi z kurczaka 1-2 cebule 2 czerwone papryki pół słoika ogórków konserwowych 300-400 g żółtego sera (podzielonego na 3 części) przyprawa kebab-gyros keczup i majonez (1:1) 2 łyżki oleju Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Keczup i majonez mieszamy w proporcji 1:1 (sosu powinno być całkiem sporo, nie żałujcie składników bo zapiekanka będzie „sucha”). Ryż smarujemy połową przygotowanego sosu na który tarkujemy jedną część żółtego sera. Pierś kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie kebab-gyros (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne). Zapiekanka kebab-gyros Zapiekanka kebab-gyros Zapiekanka kebab-gyros Zapiekanka kebab-gyros Tak przygotowanego kurczaka smażymy na dwóch łyżkach oleju do miękkości, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone mięso wykładamy do naczynia (na warstwę sera) i posypujemy drugą częścią starkowanego sera. Paprykę kroimy w kostkę a ogórki w półtalarki i przekładamy do naczynia polewając pozostałym sosem. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C (do momentu aż ser się zarumieni).
Polubili:
Ockaaa21
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
paatysia
ja także polecam pychaaa! !
thefresh
wtedy zwykły ser najlepiej zastąpić mozzarellą a majonez np jogurtem naturalnym, a olej-oliwą z oliwek ;)
dorcia_dorris
a ja średnio polecam. zrobiłam dla mnie jest za tłuste. spowodowane jest to majonezem i serem.
Gibalska
robiłam , bardzo dobre :) Polecam !