Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Ciasto kruche ze śliwkami i... Sernik na zimno z malinami GOŁĄBKI NA SPOSÓB CHIŃSKI
Z... ZUPA KREM Z PORA I JABŁKA Filety z kurczaka w sosie z... Makaron z łososiem wędzonym... ZWIJANE PALUCHY PIZZOWE Z S... Quesadilla

Składniki
4 por... zapiekanka

Składniki
4 por...
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 22.11 o 22:41 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Zapiekanka z kurczakiem, kukurydzą i ryżem



Składniki
4 porcje

3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mąki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)
2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
650 ml bulionu drobiowego
500 ml przecieru pomidorowego, passaty
1 łyżka masła klarowanego
200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego

Do posypania:

tarty ser np. Bursztyn
świeża kolendra

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu z przecierem i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Cooking Pomysły obiad Przepisy +170 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY