Najważniejsze informacje na temat Średniowiecza


Więcej zszywek z tablicy

Dieta

Tarta ze szpinakiem, pomido...
Pikantne skrzydełka barbecue
Zupa kalafiorowa
Śniadaniowa pasta z jajek i...
szybkie placuszki na jogurcie
Papryka z kurczakiem i ryże...
Kurczak w kremowym sosie z ...
Prosty przepis na szybki ob...
Muszle nadziewane kurczakie...
Śniadanko na dzisiaj: graha...
Zapiekane naleśniki z serem
spaghetti z sosem z (oliwa ...
Kokosowy pudding chia z cze...
Ptasie mleczko z chia
Kokosowy deser z kaszy mann...
Kurczak w kokosowej panierc...
QUESADILLA Składniki: -plac...
Szarlotkowy pudding chia z ...
Sałatka Hawajska . Składnik...
dieta
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPE...
Zapiekanka z tortellini

Sk...
FIT FASZEROWANA PAPRYKA :)
krokiety z mozzarella , kur...
Ciasto na gofry Składniki n...
Tabele porcji warzyw i owoców
klaudynka96

klaudynka96 od elew1

Dodane 22.10 o 21:30
Obserwuj

Zapiekanka z tortellini


Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

250 g tortellini ze szpinakiem
20 dag polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
20 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła

sos:

2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki

Sposób przygotowania:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W niewielkim garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć razem ok. 1 minuty. Wlać passatę, dodać przyprawy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Razem krótko przesmażyć.

Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę tortellini. Przykryć połową sosu. Wyłożyć połowę smażonej szynki i posypać połową startego sera (patrz zdj.) W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę wszystkich składników.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C przez 20 minut.

Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

Zgłoś naruszenie

sahaja

www.gotowanie-inspiruje.blogspot.com / zapraszam do mnie :)

 |  13.10 o 17:25  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: