"Dobro i zło muszą istnieć obok siebie, a człowiek musi dokonać wyboru"- refleksja nad życiem


Więcej zszywek z tablicy

Zapiekane

Zapiekanka cygańska z ziemn...
Zapiekanka ziemniaczana z m...
Pasztet z soczewicy

200 g ...
Biała kiełbasa zapiekana w ...
cheesburger xxl z tortownic...
Zapiekanka ziemniaczana z g...
jarecka

jarecka

Dodane 10.12 o 22:50
Obserwuj

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


8 ziemniaków
250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)
sól, pieprz
2 cebule
200 ml śmietany 18%
20 dag żółtego sera
1 jajko
szczypta chili
zioła prowansalskie
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła

Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i ziemniaki podsmażać na małym ogniu na patelni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły. Pod koniec doprawić do smaku. Gdy ziemniaki będą lekko podsmażone, zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia.
Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać.
Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: