Internet – okno na świat czy może źródło zagrożenia?


Anita205

Anita205

Dodane 4.01 o 22:45
Obserwuj

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

10 większych ziemniaków, 2 kiełbaski śląskie, 2 cebule, 15 dag tartego żółtego sera, 4 plastry sera żółtego, 300 g śmietany 18 proc., jajko, łyżka masła oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, gałka muszkatołowa, bazylia, ew. siekany szczypiorek.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym kroimy je w plastry. Kiełbaski śląskie kroimy w kostkę, w kostkę siekamy również cebule. Podsmażamy cebulę, dorzucamy kiełbasę i smażymy z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, tartym serem oraz bazylią, rozmarynem, gałka muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne: smarujemy je masłem. Teraz układamy warstwy zapiekanki. Najpierw wykładamy warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, 2 plastry serai znów: ziemniaki, kiełbasę, ser i ziemniaki. Ostatnia jest warstwa ziemniaków. Na koniec wszystko zalewamy śmietaną z jajkiem.
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach C ok. 25 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w 200 stopniach C, około 15 minut, aż zapiekanka się zrumieni. Przed podaniem możemy posypać siekanym szczypiorkiem.

Polubili: Marzena1293
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: