Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Rozmarynowy kurczak z warzy...
Kruche ciasto z jagodami i ...
Wiśniowa fantazja - pychotk...
coś dla kuchcików :P
cudowny :)
sosy na grilla
sosy
Mini serniczki z czekoladą
...
Słodkości :)
pychota schab pod beszamele...
Ciasto czekoladowe bez piec...
Pychota•••
ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZA...
Sernik straciatella bez pie...
Jajka zapiekane w tostach z...
Filety z kurczaka zapiekane...
  



Truskawkowy Szał:

S...
wystrój :)
Sernik malinowy

Receptura:...
Piankowiec - pychota ♥
Węgierski gulasz z kaszą gr...
Ryżowa zapiekanka z kurczak...
Sałatka meksykańska przepis...
Zapiekanka gyros
Jest to na...
Pomarańczowe uderzenie

Pot...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
AniaZmora

AniaZmora

Dodane 22.06 o 19:59
Obserwuj
ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZARKAMI I TYMIANKIEM

przepis ze strony : cookmagazine

Składniki:

1 średni kalafior
300 g pieczarek
450 ml mleka
50 g startego parmezanu
50 g masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy w mocno osolonej wodzie (powinien pozostać twardawy). Przygotowujemy sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę przy użyciu trzepaczki dokładnie mieszamy z masłem, nie zdejmując z ognia. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo wolno wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką – nie mogą się utworzyć grudki. Stawiamy garnek z sosem ponownie na ogniu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku – solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami świeżego tymianku.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy kalafiora na przemian z pieczarkami, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 30 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZARKAMI I TYMIANKIEM


przepis ze strony : cookmagazine

Składniki:

1 średni kalafior
300 g pieczarek
450 ml mleka
50 g startego parmezanu
50 g masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy w mocno osolonej wodzie (powinien pozostać twardawy). Przygotowujemy sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę przy użyciu trzepaczki dokładnie mieszamy z masłem, nie zdejmując z ognia. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo wolno wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką – nie mogą się utworzyć grudki. Stawiamy garnek z sosem ponownie na ogniu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku – solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami świeżego tymianku.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy kalafiora na przemian z pieczarkami, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 30 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Zszywka przypięta także na tablicach:
gotowanie Co z gęby to z duszy przepisy jedzenie +139 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: