Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZA...
Pasty naturalne do zrobieni...
Ciasteczka cebulowe do piwa...
Zupa kalafiorowa :)
KLASYCZNE PANCAKES. Składni...
4 średniej wielkości cukini...
Zupa cebulowa zapiekana z s...
Reklama na MniamMniam.pl
Ma...
Guacamole i grzanki
Placki z serka Danio❤️ sere...
imprezowe zestawy
Bób zapiekany w maśle i czo...
Paszteciki z ciasta francus...
MARCHEWKOWY OMLET 
Przepis ...
Tarta z brokułami Składniki...
Bomba Tiramisu

Składniki
B...
masło smakowe- super prezen...
przekąska zamiast chipsów -...
Sałatka makaronowa 

Składn...
Tarta serowa z pomidorami
Pierogi lwowskie. Pycha :)
...
Kapuśniaczki - przepis po k...
Odrywany chlebek- mocno zio...
Dietetyczne sajgonki z kasz...
fit racuchy z piekarnika
Calzone ze świeżym oregano,...
meggi1612

meggi1612 od AniaZmora

Dodane 29.06 o 8:38
Obserwuj
ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZARKAMI I TYMIANKIEM

przepis ze strony : cookmagazine

Składniki:

1 średni kalafior
300 g pieczarek
450 ml mleka
50 g startego parmezanu
50 g masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy w mocno osolonej wodzie (powinien pozostać twardawy). Przygotowujemy sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę przy użyciu trzepaczki dokładnie mieszamy z masłem, nie zdejmując z ognia. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo wolno wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką – nie mogą się utworzyć grudki. Stawiamy garnek z sosem ponownie na ogniu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku – solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami świeżego tymianku.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy kalafiora na przemian z pieczarkami, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 30 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZARKAMI I TYMIANKIEM


przepis ze strony : cookmagazine

Składniki:

1 średni kalafior
300 g pieczarek
450 ml mleka
50 g startego parmezanu
50 g masła
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem. Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy w mocno osolonej wodzie (powinien pozostać twardawy). Przygotowujemy sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę przy użyciu trzepaczki dokładnie mieszamy z masłem, nie zdejmując z ognia. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo wolno wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką – nie mogą się utworzyć grudki. Stawiamy garnek z sosem ponownie na ogniu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku – solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami świeżego tymianku.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy kalafiora na przemian z pieczarkami, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 30 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Zszywka przypięta także na tablicach:
słone Jedzenie Jedzenie #foodporn +139 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: